Ontmoet onze helden bij de gemeente Amsterdam en verder!
-
Milka Yemane (GroenLinks)
“Als wij hebben over hoe wij willen dat onze stad een stad kan worden van en voor iedereen, dan slagen wij daar alleen maar in als wij met mensen blijven praten en niet over mensen, maar vooral met mensen.
De afgelopen jaren zien we dat steeds meer mensen in armoede leven, helaas is menstruatiearmoede daar een pijnlijk onderdeel van wat ook nog eens de genderkloof enorm vergroot.
Afgelopen jaar heeft Neighborhood Feminists onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 1 op de 3 Amsterdammers moeite heeft met het kopen van menstruatieproducten, daarom dienen wij als GroenLinks samen met andere partijen in de raad een voorstel in tegen menstruatiearmoede waarbij we gaan onderzoeken waar en hoe we menstruatieproducten gratis kunnen verstrekken in Amsterdam.
Ik kijk er enorm naar uit om dit voorstel uit te voeren samen met de organisaties die zich hier al jarenlang voor inzetten.”
-
Anissa Bouhassani (PVDA)
“Ik vind dat vrouwen hygiënische en veilige menstruatie producten kunnen gebruiken een basisbehoefte is. Het is een basis product wat je nodig hebt zoals toiletpapier etc, en iedereen zou toegang tot deze producten moeten hebben. Daarnaast heerst er op menstruatie armoede een dubbel taboe. Mensen dit met armoedeproblematiek kampen ervaren al een drempel van schaamte om hulp te vragen, en met menstruatie is voor sommige mensen die drempel en taboe nog hoger. En wat je vaak ook ziet mensen die het al moeilijk hebben om rond te komen, zoals bijvoorbeeld alleenstaande moeder. Die kiezen dan toch vaker ervoor om het weinige geld dat ze hebben, te spenderen aan benodigdheden voor hun kinderen.”
“Daarom hoop ik dat dit initiatief voorstel een verschil in kan maken, en een basis legt vanuit de gemeente om hier ook aandacht voor te hebben, en dat we deze producten gaan ‘’normaliseren’’, en er hopelijk minder schaamte op het onderwerp komt!”
-
Nilab Ahmadi (BIJ1)
“Het is niet eerlijk dat je al 1-0 achter staat enkel en alleen omdat je menstrueert, het is verwoestend voor vrouwen en menstruerende mensen in armoede dat het zoveel geld kost om aan menstruatieproducten te komen. Naast fysieke schade ontneemt het mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan de maatschappij, en dat we daar als overheid aan bijdragen door hier niet op in te grijpen vind ik onverteerbaar. Gelijkwaardigheid begint bij gelijk mee kunnen doen, voor iedereen.”
“Het is niet alleen belangrijk, het is van levensbelang. Een kwart van de respondenten op het onderzoek van Neighborhood Feminists geeft aan problemen te hebben gehad met het kunnen veroorloven van menstruatieproducten in het afgelopen jaar. Dat betekent dat mensen niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien, en niet zomaar mensen, dit probleem raakt mannen niet. Het verergert de kloof tussen arm en rijk en maakt gelijkwaardigheid tussen mannen en de rest van de maatschappij nog moeilijker haalbaar. De gevolgen van menstruatieproducten te lang gebruiken kunnen fataal zijn, maar voor jonge meisjes zorgt het bijvoorbeeld ook voor schooluitval. Het zorgt voor een reële achterstand in het leven, elke maand opnieuw. Dit is niet alleen relevant voor de Gemeente Amsterdam, maar voor alle overheden.”
-
Anne Wehkamp (D66)
“Te veel Amsterdammers hebben niet genoeg geld om menstruatieproducten te kopen. Zij gaan dan bijvoorbeeld niet naar school of loopt ziektes op. Deze week bespreekt de Amsterdamse gemeenteraad een initiatiefvoorstel dat we met een grote groep partijen hebben ingediend om menstruatiearmoede in Amsterdam tegen te gaan.”
“D66 Amsterdam wil dat de gemeente een feministisch zorg- en armoedebeleid voert. Waarin we oog hebben voor de verschillende behoeftes van alle Amsterdammers. Het aanpakken van menstruatiearmoede hoort daarbij. Zodat geen Amsterdammer meer thuisblijft omdat die geen menstruatieproducten kan kopen.”
-
Fatima Hakiki (DENK)
“Persoonlijk vind ik het zorgelijk, dat veel Amsterdammers geen menstruatieproducten kunnen aanschaffen tijdens hun menstruatie. Daarom ben ik blij dat gemeente Amsterdam dit probleem wil aanpakken.”
"Geldproblemen en ongesteld? Geen probleem, je hebt een gemeente die jou met de producten helpt"
-
Jennifer Bloemberg-Issa (Partij voor de Dieren)
"De Partij voor de Dieren heeft om meerdere redenen gekozen om mee te werken aan de uitvoering van dit initiatiefvoorstel. Allereerst bestrijden wij graag alle vormen van armoede. Je hoort over steeds meer vormen hiervan: vervoersarmoede, energiearmoede, en nu natuurlijk ook menstruatiearmoede. Het grote onderliggende probleem is dat er een gigantische inkomensongelijkheid is, waardoor te veel mensen in armoede moeten leven. Dit probleem moet landelijk aangepakt worden. In Amsterdam kunnen wij wel een grote rol spelen in het aan het licht brengen van dit probleem. Hierin zijn wij hopelijk een voorloper voor de rest van het land.”
“Verder vinden wij dat de beschikbaarheid van menstruatieproducten vanzelfsprekend zou moeten zijn voor iedereen die het nodig heeft. Wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten aan te schaffen, hebben wij als gemeente de verantwoordelijkheid om hen hierin te voorzien. Wel vinden wij het van belang dat we dan kiezen voor duurzame menstruatieproducten die langer mee gaan, en die vaker en in meerdere situaties gebruikt kunnen worden. Voorlichting over duurzame menstruatieproducten zou hier hand in hand mee moeten gaan. Een complex probleem zoals (menstruatie)armoede vereist namelijk een duurzame oplossing."
-
Tammy Sheldon (NF)
Als mede-oprichter van de intersectionele feministische stichting Neighborhood Feminists, zag ik al in 2019 dat er een duidelijk en onvervulde behoefte was voor menstruatie producten in Amsterdam. "Hiding in plain sight." We besloten ons om tegen menstruatiearmoede aan te gaan. Dankzij donaties konden we de directe verstrekking van menstruatieproducten organiseren voor mensen met het grootse behoefte. Ondanks de groei van ons initiatief kunnen we steeds maar een fractie van de mensen in nood helpen.
Menstruatieproducten blijven een onmisbaar onderdeel van een gezonde menstruatie. Ik ben van mening dat tampons en maandverband vrij verkrijgbaar moeten zijn op alle geschikte locaties, inclusief openbare gebouwen, openbare scholen en universiteiten. In het najaar van 2022 het gevoel van urgentie werd nog versterkt door de zeer zorgwekkende bevindingen van ons kwantitatieve onderzoek over menstruatiearmoede in Amsterdam, een primeur voor ons stad. Opvallend is dat 27% van degenen die menstrueren het afgelopen jaar last heeft gehad van menstruatiearmoede! Structurele verandering is daarom dringend nodig. Dit volksgezondheidsprobleem kan het meest effectief worden aangepakt door middel van duurzame, needs-based oplossingen onder leiding van de gemeente.
Menstruatiearmoede is onaanvaardbaar, daarom heb ik met leden van de gemeenteraad aan dit initiatiefvoorstel gewerkt om ervoor te zorgen dat de aanzienlijke gevolgen van menstruatiearmoede die we in zowel ons werk als ons onderzoek hebben gezien, verleden tijd worden, in plaats van een dagelijkse last te zijn voor veel te veel Amsterdammers.
De gevolgen van armoede--en menstruatiearmoede in het bijzonder--hebben impact op iedereen in Amsterdam--niet alleen maar op menstruerende mensen die het niet breed hebben. Ik vind het schandalig dat sommige Amsterdammers moeten bezuinigen op andere basisbehoeften zoals voedsel. Menstruatiearmoede is zeker een kwestie van volksgezondheid maar óók van gelijkheid en waardigheid. Ik geloof dat dit initiatiefvoorstel ontzettend belangrijk is om sterk tegen genderongelijkheid aan te gaan, maar ook om tegen lagere prestaties in school en op de werkvloer aan te gaan.
Door dit initiatiefvoorstel en met zorgvuldige samenwerking kunnen we een eind maken aan menstruatiearmoede in Amsterdam. Laten we het dus doen voor alle Amsterdammers!